Vi danskere bruger vores smartphones mere end nogensinde før, og mange er online omkring halvdelen af deres vågne tid, mens det for nogle mennesker nu er sådan, at de er online længere tid i løbet af dagen, end de er offline. Enten sidder de ved deres computerskærm eller også har de mobilen i hånden. De fleste af os ville ikke vide, hvad vi skulle stille op, hvis vi ikke havde vores computer, tablet eller smartphone. Vi kan ikke længere huske nogens telefonnumre eller fødselsdag uden kontaktapp og Facebook, og har brug for at slå det op. Vi lærer heller ikke altid vejen fra A til B, fordi vi i stedet lige kan finde kortet frem på mobilen og følge vejledningen. Der er næsten ikke grænser for, hvad de nye teknologier kan hjælpe os med, og vi kan knap nok stå i kø i Brugsen uden at tage telefonen frem de par minutter, det tager at vente på vores tur, og vi kan i hvert fald ikke rejse med bus eller tog uden at være på nettet, så vi kan kommunikere med mennesker eller bare lade os underholde af en serie eller YouTube undervejs. Dette er i dag hverdag for langt de fleste mennesker i verden.
Bare man ikke glemmer det virkelige liv
Sony Mobile lavede for nylig en undersøgelse, som viste, at så mange som 84 % af danskerne mener, at de er blevet afhængige af deres mobiltelefoner, mens 39 % svarer, at de nærmest har deres telefon på sig altid, og at det føles ubehageligt, når de ikke har den i nærheden. Og du kan faktisk godt blive afhængig af din smartphone. Det giver sig udtryk på den måde, at du kan blive irritabel, hvis du ikke bliver stimuleret af sociale medier og internet. Det sker, fordi der sker det, når du surfer rundt på internettet, så bliver hjernens belønningscenter stimuleret på samme måde, som når du har sex eller spiser sukker. Risikoen er naturligvis, at du lader mobilen få alt for meget opmærksomhed, og du samtidig bliver mindre opmærksom på dine omgivelser og menneskerne omkring dig. På lang sigt kan det påvirke dine sociale egenskaber i negativ retning.
Ny teknologi har gjort mange ting meget lettere
Mange ting er blevet mange gange lettere med udbredelsen af computere og smartphones. Der er næsten ikke grænser for, hvilke praktiske opgaver vi kan løse hurtigere og smartere fra telefonen. Før skulle man møde op på posthuset og stå i kø i en evighed for at betale sine regninger. I dag betaler vi vores regninger via netbanken, og vi overfører penge, vi skylder veninden, via mobilepay. I dag kan vi købe ind, læse nyheder og e-mails, kommunikere med venner og familie, se tv og høre musik fra vores smartphones, tablets og computere, så det er jo ikke så mærkeligt, at antallet af timer, vi bruger med de værktøjer har været i voldsom stigning over de senere år. Vi er for eksempel mange, der genkender billedet af, at mobilen er det sidste, vi ser, før vi lægger os til at sove om aftenen, og det første vi griber, når vi vågner næste morgen.