I dag er flere og flere danskere begyndt at gå op i at få den perfekte lydkvalitet til deres stuer og værelser. En af følgerne af denne udvikling er, at der bliver solgt flere og flere subwoofere, især aktive subwoofere, som kan give dig en bedre lydoplevelse en nogensinde før. Der er en masse fordele ved at gøre sådan en enhed til din opsætning, men hvordan fungerer subwoofere egentligt, og hvad skal du have i tankerne, når du leder efter en?
[pto search=’+subwoofer* +aktiv*’ hasimage=”true” sort=”relevance” results=”40″ minprice=”100″]
Indholdsfortegnelse
Hvad er en aktiv subwoofer?
En subwoofer er en enhed, som producerer lyd i din opsætning. Subwoofere har, i modsætning til traditionelle højtalere, fokus på at producere de helt dybe frekvenser, som findes i musik og lydoptagelser. Der findes her to slags subwoofere – aktive og passive. Aktive subwoofere har en forstærker indbygget, og skal derfor tilsluttes strøm fra en stikkontakt. I modsætning til disse, så er passive subwoofere bygget uden en forstærker. Det betyder, at de ikke behøver strøm, men der skal derimod en hel separat enhed til i form af en forstærker. De har hver deres styrker og svagheder, men generelt kan det siges, at aktive subwoofere ikke er helt så fleksible, men mere brugervenlige, mens passive kræver mere teknisk snilde.
Hvad kan aktive subwoofere bruges til?
Når du tænker på ordet subwoofer, så tænker du sikkert på de store højtalersystemer, som bliver installeret i biler af mange unge mænd. Dette er dog langt fra den eneste funktion, som subwoofere har. Disse enheder bruges ofte i forbindelse med film, både i biografer og i hjemmet. Her giver de en dybde til eksplosioner og skud, som ikke kan reproduceres af mindre opsætning. Subwoofere er dog også rigtigt vigtige musisk set. Når du hører musik på et spillested bruges subwoofere til at reproducere de dybe bas-frekvenser, altså dem, som man kan mærke helt inde i brystet. Dette kan også gøres derhjemme, så musikken, der bliver hørt føles kraftigere og tungere end nogensinde før.
Hvordan tilsluttes en aktiv subwoofer?
Der er to forskellige måder at tilslutte en aktiv subwoofer på. Den første kræver de såkaldte dedikerede udgange i dit højtalersystem. Disse udgange er designet til subwoofere og lignende enheder og vil ofte hedde ting som ”sub”, ”LFE” eller ”Pre-out”. Her bruges et lydkabel til at forbinde denne udgang med indgangen på subwooferen, som ofte vil hedde ”LFE In”, ”Line in” eller lignende. Strømstikket sættes så i en stikkontakt, og det hele vil virke. Har dine højtalere ikke dedikerede udgange, så skal du lede efter subwooferens standard indgange, som ikke kræver støtte fra en dedikeret udgang. Så trækker du et kabel mellem subwooferen og modtagerens højtaler udgange. Herefter sættes strømmen til, og nu skal du holde øje med subwooferens EQ, også kaldet equalizer. Da subwooferen ikke kun får de lave frekvenser, så skal du bruge EQ’en til at vælge alle de lave frekvenser og fremhæve dem.
Hvor mange watt skal en aktiv subwoofer have?
Spørgsmålet om watt er svært at besvare, men generelt kan det siges, at flere watt giver mere kraft. Dette betyder, at hvis du virkelig vil kunne høre selv de dybeste frekvenser overhovedet, så kræver det rigeligt med watt. Det er vigtigt at huske på, at du skal have flere watt end nødvendigt, for ellers vil lyden begynde at forvrænge ved de dybeste frekvenser, når de bliver kraftige nok. Hvis du har et mindre lokale, eller måske bare ikke har brug for så meget kraft, så kan du nøjes med en lavere effekt. På denne måde har du ikke store mængder kraft og saft, som slet ikke bliver brugt.